Prontoman - starostlivosť o nohy

Aké rôzne typy atletickej nohy existujú?

Pojem atletická noha je zovšeobecnením rôznych plesňových ochorení, ktoré môžu byť spúšťané veľmi odlišnými patogénmi a príčinami. Niťové a kvasinkové huby, ako aj Plesne sú spúšťačmi atletickej nohy a nechajte príznaky sa vyskytujú v rôznych častiach chodidiel. Pleseň spôsobená jedným alebo viacerými patogénmi súčasne sa najčastejšie vyskytuje v priestoroch medzi prstami a priehlbinami na chodidlách. Kdekoľvek sa hromadí vlhkosť a vzniká teplo, patogény sa explozívne množia a atletická noha sa šíri. Jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich a najmenej známych chorôb nôh športovcov je Mokasínová mykóza. Začína to na chodidlách a pätách, kde sa tvorí šupinatá a drsná koža. Postihnutý to často definuje ako mozoľ a nespája to s plesňovým ochorením. Noha každého atléta si vyžaduje rýchlu a dlhodobú liečbu, pretože je poškodená vlastná obranyschopnosť organizmu a imunitný systém. je dodatočne zaťažený počas plesňového ochorenia

diagnózy

Ak je priebeh klasický a vyskytujú sa najčastejšie príznaky, včasné odhalenie nie je náročné. Ak postihnutí urýchlene navštívia pedikéra, šírenie mykózy nôh sa môže zastaviť a prirodzený ochranný kyslý plášť pokožky sa môže obnoviť. Pre presnú diagnózu a určenie druhu plesne na terapiu na mieru dermatológ odoberie vzorku kože a vyšetrí ju pod mikroskopom pri 25-400-násobnom zväčšení. Pre plesňovú kultúru sa spravidla vytvára živná pôda, prostredníctvom ktorej sa dá spoľahlivo identifikovať typ a vykonať vhodné ošetrenie mykózy nôh. Voľne predajné lieky z lekárne často pomáhajú len pri menších zmenách, ale nedokážu poskytnúť úľavu pri ťažkej a hlbokej mytóze nôh.

* micetal, * imazol * fungicidin * excilor  * canifug  * prontoman  * fungex

Ako liečite mykózu nôh?

Okrem medikamentóznej liečby je potrebné dbať najmä na hygienu a nosenie priedušnej obuvi a nesyntetických pančúch. Veľmi svrbiace a bolestivé nohy sú počas liečby ochladzované a mali by byť umiestnené čo najčastejšie smerom nahor a vystavené kyslíku bez nosenia ponožiek. Keďže mykóza nôh je nákazlivá choroba, dôrazne neodporúčame chodiť naboso vo vašej domácnosti. Riziko infekcie pre ostatných členov rodiny je také vysoké, že sa tento postup považuje za nezodpovedný a treba sa mu urýchlene vyhnúť. Ak sa proti ľahkej mykóze nedá v počiatočných štádiách bojovať protiplesňovými liekmi z lekárne, pre úspešnú terapiu je potrebná konzultácia s dermatológom. Čím skôr sa liečba začne, tým lepšie sa tinea pedia zahojí. Ak sa zistí neskoro a liečba sa začne v pokročilom štádiu, terapia môže trvať až šesť mesiacov. Svrbenie a mokvajúci zápal ustúpia už po niekoľkých týždňoch, no regenerácia pokožky trvá veľa času. Na to, aby bola liečba úspešná, je potrebné pri ústupe príznakov neprestávať a predpokladať, že s patogénmi bolo porazené a nebezpečenstvo zažehnané. Vo väčšine prípadov je skoré prerušenie liečby sprevádzané neúspechom, ktorý je oveľa silnejší ako pôvodná infekcia atletickej nohy.

Frekvencia atletickej nohy

Športová noha je ešte bežnejšia ako pleseň nechtov Vo väčšine prípadov sa atletická noha nevyskytuje samostatne, čo znamená, že postihnutí musia zápasiť s nechtom a mykózou zároveň a musia sa pripravovať na dlhodobú liečbu. Len veľmi málo postihnutých ľudí sa nakazí plesňami v dôsledku genetickej dedičnosti. Oveľa častejšie je to problém modernej spoločnosti, v ktorej sa pri kúpe topánok a ponožiek kladie väčší dôraz na módne detaily ako na kvalitu materiálu. Veľmi tesné topánky a nylonové pančuchy tiež podporujú tvorbu mykózy nôh, čo znamená, že najmä ženy trpia týmto ochorením oveľa častejšie ako muži.

Pridaj komentár