Prontoman - starostlivosť o nohy

Atletická noha – rozšírené ochorenie

Vo väčšine prípadov je atletická noha chronické ochorenie, ktoré sa primárne prejavuje mokvajúcim a bolestivým zápalom v priestoroch medzi prstami a pod chodidlom.

So silným svrbením, ako aj šupinatou pokožkou a začervenaním patrí atletická noha medzi dermatomykózy a z lekárskeho hľadiska je klasifikovaná ako plesňové ochorenie kože. Aj keď výraz atletická noha má jasnú zaujatosť voči postihnutej časti tela, plesňové ochorenie sa často neobmedzuje len na nohy a môže postihnúť aj ruky a akúkoľvek inú časť tela. 

V závislosti od patogénu je atletická noha nákazlivá a vyžaduje si liečbu, ktorá je často zdĺhavá a vyžaduje si od postihnutých veľa trpezlivosti a spolupráce. Atletickú nohu možno určite označiť za rozšírené ochorenie a postihuje čoraz viac ľudí. Tento problém trápi najmä návštevníkov kúpaliska či krytej plavárne, ale aj starších ľudí a milovníkov módne priliehavej obuvi.

Čo spôsobuje atletickú nohu?

Atletická noha je veľmi časté plesňové ochorenie, ktoré v približne 75 % všetkých prípadov spôsobuje Trichophyton Rubrum, vláknitá huba  je v strese, ponúka „dobrú“ živnú pôdu pre rozvoj mykozy na nohach a rozhodne by nemal čakať s liečbou .oslabený imunitný systém sú obľúbené. Príčinou tinea pedia môže byť aj zlá hygiena a nesprávne vysušenie priestorov medzi prstami. Každý, kto má , cez , ako aj nepriedušná obuv a v dôsledku toho silné potenie na nohách chodza na boso pri bazéne. Kombinácia tejto huby a iných spór plesní, ako aj pridružené ochorenie plesní nôh a nechtov nie sú nezvyčajné. Diabetici a športovci sú obzvlášť náchylní na mykózu nechtov a podobne ako starší ľudia patria k zraniteľným rizikovým skupinám. K infekcii môže dôjsť a spustí sa mykóza na nohách a nechtova pleseň .

Ako sa prejavuje atletická noha?

V počiatočných štádiách je atletická noha často podceňovaná a mylne považovaná za suchú oblasť pokožky. Šupinaté oblasti sa zapália až s progresiou ochorenia, takže sa neuskutoční včasná diagnóza a postihnutí si len uvedomia, že sa tvorí koža malé pľuzgiere, zapália sa a mokvajú, svrbia alebo pália. neústupné svrbenie v priestoroch medzi prstami je neklamným znakom atletickej nohy a postihnutá osoba by ho mala okamžite skontrolovať a liečiť. S progresiou ochorenia sa oblasti zväčšujú a počiatočné svrbenie môže prejsť do silnej bolesti. Pre postihnutých je často ťažké nosiť topánky a chodiť. Atletická noha nie je triviálna záležitosť a treba ju brať vážne a včas liečiť. Okrem symptómov, ako je svrbenie medzi prstami, existuje špeciálna forma ochorenia, ktorá začína na chodidle, šíri sa cez okraje a nakoniec postihuje hornú časť chodidiel.

Vo väčšine prípadov je svrbenie sprevádzané bolesťou a plačlivými, silne zapálenými povrchovými ranami. Ak sa nelieči včas, mokvajúce rany sa prehlbujú a ničia nielen vrchnú vrstvu kože, ale aj hlbšie vrstvy kože a bolesti chodidiel zospodu

Pridaj komentár