Prontoman - starostlivosť o nohy

Príznaky a príčiny plesní nechtov

V počiatočných štádiách je veľmi ťažké odhaliť ako vyzerá pleseň na nechtoch a často sa prehliada. Keďže infekcia začína spočiatku bez bolesti, žltkasté sfarbenie alebo zmena štruktúry nechtov na rukách a nohách sa často neberú vážne. Plesňové ochorenie nechtov sa okrem žltého sfarbenia a viditeľných rýh či lámavých plôch na nechte prejavuje zápalom nechtového lôžka a obmedzeným či nerovnomerným rastom nechtov. Necht sa javí zakalený, zhrubne a môže sa drobiť. Necht na ruke alebo nohe postihnutý plesňou nechtov /mykoza nechtov /vyzerá na prvý pohľad mozolnatý a zvyčajne zažltnutý. Ak sa nelieči, môže dôjsť k úplnému oddeleniu a zničeniu nechtovej platničky. Príčiny vzniku plesní nechtov sú rôzne a majú základ napríklad v syntetických ponožkách a s tým spojených spotených nohách, v príliš tesných alebo nepriedušných topánkach, v genetických faktoroch alebo v poruchách prekrvenia. Ak sú choroby, ako je cukrovka, vylúčené, mali by ste skontrolovať svoju obuv, materiály pančúch a svoje životné návyky v súvislosti s chôdzou naboso, aby ste zistili príčinu.

Pleseň nechtov sa zriedka vylieči sama

Čo sa týka pleseň nechtov, trpezlivosť sa málokedy vypláca. Každý, kto vytrvá a čaká na zmiernenie príznakov, zvyčajne podporuje zhoršenie ochorenia a predlžuje čas liečby počas liečby. Ak nepomáhajú a nevedú k zlepšeniu voľnopredajné prostriedky, môže ísť o rezistentnú plesňu alebo napadnutie rôznymi druhmi spór plesní. Lekárska pomoc je tu nevyhnutná a je vhodné ju vyhľadať čo najskôr a nečakať na zhoršenie ochorenia. Pre mnohých z postihnutých je návšteva lekára spojená s hanbou a z tohto dôvodu je odložená. Avšak výskyt plesňového ochorenia nechtov neznamená dôvod na hanbu.

Postihnutí by mali byť akceptovaní a podporovaní, a to aj preto, že toto ochorenie je bežné a nie je dôvodom na zahanbovanie sa.

Je dôležité túto tému normalizovať a odstrániť spoločenský tlak, ktorý by mohol ovplyvniť postihnutých jedincov.

Pridaj komentár