Prontomed- starostlivosť o pokožku

Neurodermitída – ako zmierniť svrbenie

Neurodermatitída je známa aj ako atopický ekzém. Patrí medzi chronické kožné ochorenia a nie je nákazlivá. V medicíne sú atopické ochorenia ochorenia s precitlivenosťou imunitného systému. To znamená, že imunitný systém organizmu citlivo reaguje na látky, ktoré sú v podstate neškodné. Môžu to byť určité potraviny alebo peľ. V rámci neurodermatitídy postihnutých trápi suchá koža, svrbenie, senná nádcha či alergická astma .

Typickým znakom neurodermatitídy je, že sa nevyskytuje neustále, ale vyskytuje sa skôr v epizódach.

Aké sú príznaky neurodermatitídy?

Symptómy neurodermatitídy spravidla postupujú vo fázach. Takže môžu byť veľmi výrazné a potom na chvíľu zmiznú. Niektorí z postihnutých majú aj alergické príznaky , ako je senná nádcha alebo bronchiálna astma. Možná je aj neznášanlivosť niektorých potravín.

Postihnutí pacienti trpia najmä kožnými ťažkosťami neurodermatitídy. Ak sa ochorenie nelieči medicínsky, existuje riziko alergickej astmy .

Prvé príznaky

Neurodermitída spočiatku vykazuje zápal kože. Sprevádza ich plačlivé začervenanie kože . Často sa tvoria kôry. Zvyšok pokožky je väčšinou suchý.

Najdôležitejší hlavný príznak

Hlavnou sťažnosťou neurodermatitídy je svrbenie kože . Pretože sa pacienti musia znova a znova škrabať, sú postihnuté vrstvy kože. To často vedie k poraneniam kože , cez ktoré môžu škodlivé baktérie preniknúť do tela. V niektorých prípadoch to dokonca vedie k herpesu. Neustále svrbenie kože ovplyvňuje aj duševné zdravie postihnutého.

Ďalšie problémy

Môžu sa vyskytnúť aj ďalšie problémy ako napríklad:

  • Trhliny na koži
  • Odlupovanie
  • belavé sfarbenie kože
  • tvorba uzlín
 
 

Čo spôsobuje neurodermatitídu?

Doteraz nebolo možné jednoznačne objasniť, čo spôsobuje neurodermatitídu. Predpokladá sa, že na vzniku chronického ochorenia sa podieľa viacero faktorov. Neurodermitída napríklad zahŕňa narušenie kožnej bariéry . Vonkajšia vrstva kože je tvorená stratum corneum a odpudzuje choroboplodné zárodky z tela. V dôsledku dermatitídy je však rohovitá vrstva narušená vo svojich úlohách.

Okrem toho sa na vzniku ochorenia podieľajú aj gény. Takto sa dedí predispozícia k neurodermatitíde . Dnes sú známe génové mutácie, ktoré zvyšujú náchylnosť na atopický ekzém a prenášajú sa z rodičov na deti. Ak chorobou trpí napríklad jeden rodič, pravdepodobnosť, že neurodermatitída ochorie aj dieťa, je okolo 40 percent. Ak majú ochorenie obaja rodičia, riziko sa zvyšuje na 60 až 80 percent .

Spúšťače neurodermatitídy

V prípade genetických predispozícií existuje riziko, že niektoré spúšťače spôsobia vzplanutie neurodermatitídy. To sa však nestane v každom prípade. Choroba neprepukne u každého, kto má na ňu predispozíciu.

Najbežnejšie spúšťače neurodermatitídy sú:

+ Stres v každodennom živote ako vnútorný nepokoj alebo smútok

+ Poveternostné podmienky ako chlad, ktorý spôsobuje suchú pokožku alebo teplo, ktoré spôsobuje potenie a dráždi pokožku

+ hormonálne faktory ako menštruácia alebo tehotenstvo

+ Infekcie ako prechladnutie, ktoré dočasne zhoršia neurodermatitídu

+ Oblečenie, ktoré spôsobuje vzplanutie ekzému, ako je vlna alebo syntetické vlákna a priliehavé textílie

+ niektoré potraviny, ako je kyselina citrónová v citrónovej alebo pomarančovej šťave, orechy, morské plody, ryby, sója, pšenica alebo kravské mlieko

 

+ silné vône v kozmetike

+ nesprávne čistenie pleti prípravkami, ktoré poškodzujú pleť

+ Alergény ako zvieracie chlpy, plesne, roztoče alebo peľ

+ mechanické vplyvy alebo nečistoty, ktoré dráždia pokožku

+ niektoré práce, ktoré vyžadujú použitie vinylových alebo gumených rukavíc

+ škrabanie, ktoré vedie k začarovanému kruhu svrbenia a škrabania. Prílišné škrabanie môže spôsobiť jeho zhoršenie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Tip proti poškriabaniu

Škrabanie kože na neurodermatitídu spočiatku poskytuje úľavu. Ak sa však budete škriabať príliš často, riskujete poškriabanie rán, cez ktoré môžu preniknúť choroboplodné zárodky, ako sú herpetické vírusy, a spôsobiť tak možné komplikácie. Z tohto dôvodu je lepšie, ak sa nebudete poškriabať.

Osvedčeným tipom proti poškriabaniu je zaťať ruky v päsť na pol minúty. Svrbivá oblasť kože sa potom trochu prehne. Ďalším krokom je zatlačenie nechtov do svrbiacej oblasti.

Týmto spôsobom sa pokožka nepoškodí, ale bojuje sa so svrbením. Okrem toho je možné zlepšiť pleť. Medzi ďalšie tipy proti poškriabaniu patria:

  • mierne štipnutie
  • fúkať
  • intenzívne hladenie
  • masáž
  • Na svrbiace miesta naneste krém
Krém SoleaDerm

Zdroj Prontomed

Pridaj komentár